Het verhaal van Doklab

Doklab heeft als missie mensen te verbinden aan verhalen. Dit doen we door het ontwikkelen van ‘storytelling tools’: oplossingen die mensen en techniek op een laagdrempelige wijze verbinden op basis van verhalen.

Doklab is ontstaan vanuit de innovatieafdeling van een van de meest vooruitstrevende bibliotheken van Nederland. Hier werkten we al enkele jaren aan diverse projecten om culturele instellingen de 21e eeuw in te stuwen.

Een van deze projecten, het aanbieden van erfgoedmateriaal in bibliotheken, maakte gebruik van multitouch technologie. In praktijk bleek al snel dat het een ideaal platform is voor het vertellen van verhalen met digitale content: het is zeer laagdrempelig en bijzonder interactief. Daardoor is het een technologie die door elk denkbare doelgroep als prettig wordt ervaren. Multitouch maakt het mogelijk de fysieke en de digitale wereld uiterst soepel met elkaar te verbinden. Multitouch is dan ook een belangrijke basis onder veel van onze oplossingen, en we onderzoeken continu hoe we de techniek nog beter kunnen optimaliseren.

Doklab combineert een wereldwijde kennis van bibliotheken, musea en archieven met de wondere wereld van techniek en interaction design – we zitten niet voor niets in Delft – en de onmisbare kunst van softwareontwikkeling. Hierdoor zijn we in staat een product van begin tot eind te ontwerpen en te bouwen. Deze expertises, samen met een sterk en dagelijks groeiend internationaal netwerk, zijn de reden dat we met regelmaat gevraagd worden door bibliotheken om advies te bieden en te begeleiden in alle soorten innovatietrajecten.

We werken naast bibliotheken inmiddels voor allerlei bedrijven en instellingen buiten de culturele sector. Dat levert de innovatieve kruisbestuiving op waar we naar op zoek zijn en waar iedereen van profiteert. Het brengt het ‘vertellen van verhalen’ naar een Next Level. We werken onder andere voor een bank, diverse bibliotheken, archieven, en universiteiten.

Ons kantoor in de bibliotheek van Delft en onze voor iedereen toegankelijke showroom geven ons de unieke mogelijkheid om dagelijks met echte klanten te communiceren en ze te betrekken bij de oplossingen die we bouwen. Dat is dan ook vaak het moment waarop iets verandert van het zoveelste product in een verhaal en een feestje voor de klant en voor ons.

 

Gezichten achter DOKLAB

Jaap van de Geer

Jaap van de Geer

Niels Hansum

Niels Hansum

Danny Luchtmeijer

Danny Luchtmeijer

Bas Paap

Bas Paap

Koen Rotteveel

Monique van Welzenes

Monique van Welzenes

Werken bij DOKLAB

 

Bekijk hier onze vacature pagina.