Projectoverzicht

Verhaal Lokaal

Voor diverse bibliotheken

Opgeleverd: 2014

Met Verhaal Lokaal kun je zelf of samen met anderen multimediale verhalen maken en laten zien op een touchscreen.

Bouw je verhaal

Het bouwen van verhalen is laagdrempelig en eenvoudig. De meer dan 20 bibliotheken, archieven, musea en bezoekerscentra hebben inmiddels samen al honderden verhalen gebouwd. Met behulp van bouwstenen, bijvoorbeeld foto’s, video’s, teksten en Social Media, vertel je je eigen verhaal. De verhalen worden getoond op het multitouch screen op het moment dat je dat wilt. Je kan de verhalen zelfs delen met alle andere Verhaal Lokaal gebruikers!

Digitale collectie

Verhaal Lokaal is gekoppeld aan diverse databronnen, waaronder de Digitale Collectie. Deze landelijke databank bevat beelden uit honderden archieven uit Nederland. Met een eenvoudige zoekopdracht verrijk je je verhaal met historisch beeldmateriaal. Ook zijn er koppelingen naar Wikipedia en de Nationale Bibliotheekcatalogus.

Bezoekers kunnen reageren

Verhaal Lokaal is geen eenrichtingskanaal, je kan je bezoekers ook vragen om erop te reageren. Vanaf het touchscherm, maar ook vanaf thuis of hun mobiel, kunnen ze reacties en foto’s achter laten op het verhaal. Op het prikbord van Verhaal Lokaal zijn alle reacties terug te vinden!

Verhaal Lokaal is speciaal gemaakt om multimediale verhalen te vertellen. Dat kunnen historische verhalen zijn, maar ook educatieve verhalen of informatieve verhalen over actuele gebeurtenissen. Daarnaast biedt het partners en organisaties ook mogelijkheden om iets over zichzelf te vertellen. In een laagdrempelig CMS kunnen medewerkers van de bibliotheek, een historische vereniging, een basisschool of een andere samenwerkingspartners samen multimediale verhalen opbouwen. Daarbij hoeven ze niet alleen te kiezen voor tekst of afbeeldingen, maar kunnen ook quizvragen, stellingen, plattegronden, audio, video en collectie items worden opgenomen. Daarbij helpen we de verhalenbouwers een handje door automatische koppelingen te maken naar archieven of beeldcollecties, zodat beeldmateriaal automatisch wordt ingeladen.

Verhaal Lokaal is een ideale tool om zelf de vulling van je multitouchtafel mee te kunnen bepalen, zonder veel geld te hoeven stoppen in maatwerk applicaties. De applicatie is zo flexibel gemaakt dat allerlei soorten verhalen toegevoegd kunnen worden.